Kaç Farklı Depo Raf Tipi Vardır?
Rafların düzeni oldukça önemlidir. Çalışanların en opsiyonel şekilde ürünlere ulaşabilmesi ve depolaması için en önemli unsurlardan biride rafların seçimi ve rafların düzenlenmesidir. Depolarda kullanılan raf tipleri kullanıma göre değişiklik göstermektedir. Bunlardan en yaygın olanları zemine istifleme, konvansiyonel raf, drive-in raf, paletli kayar raf sistemi ve geri itişli palet rafıdır.
Zemine istifleme, paletlerin zemine sıralı olarak istifleme yapılarak stoklandığı en temel yöntemlerden bir tanesidir. Erişilebilirlik gereksinimlerine bağlı olarak, sıralar mevcut zemin alanın uygunluğuna göre istenilen derinlikte gerçekleşebilir. Palet de yük destekleme olasılığı mevcut ise, üst üste istiflenebilir.
Avantajları:
– Ekipman yatırımı olmaması nedeniyle maliyet gerektirmez.
– Yüksek depolama yoğunluğu sayesinde daha çok ürün raf içerisine koyulabilmektedir.
Dezavantajları:
– Bireysel paletlere erişim zayıf olması nedeniyle güçlük yaratabilir.
– Büyük miktarda taban alanı kaplayabilmektedir.
Konvansiyonel Raf
Konvansiyonel palet rafı (Sırt Sırta Palet Rafı) günümüzde en sık kullanılan palet depolama tipidir. Konvansiyonel raf sisteminde paletlerin istiflendiği rafı ayak ve traversler oluşturmaktadır. Palet ve deponuzun yüksekliğine bağlı olarak, konvansiyonel raf sisteminde bir modülde birden fazla raf katı mevcuttur. Kullananlar için alan tasarrufu sağlar
Avantajları:
– Daha yoğun depolama çözümlerine göre daha az maliyet gerekmektedir.
– Tüm paletlere erişim imkanı sağlamaktadır.
– Yer tasarrufu sağlayarak depo içi verimli kullanılabilir.
Dezavantajları:
– Raf sıraları arasındaki koridorlarda nedeniyle düşük depolama yoğunluğu
Drive-in Raf
Drive-in raf sistemi ürünlerin blok şekilde depolanmasını sağlayarak kolaylık sağlanmaktadır. Birçok firma tarafından kullanılan bu istifleme yöntemi, forkliftin sistemin içine girebilmesi nedeniyle içine girilebilir raf sistemi olarak bilinmektedir.
Bu rafın yaygın özelliği modül başına her katta 6-8 paletler derinliğinde istifleme yapılabilmesidir. Bir sonraki palet önce yüklenen paletin hemen arkasına istiflenir ve tüm kanal doluncaya kadar bu işlemi yapar. Bu tipteki sistemler ürün sınıflandırılması fazla olan depolar için uygun olmaktadır.
Avantajları:
– Yüksek depolama yoğunluğu sayesinde deponun verimli kullanılabilmesi sağlanır.
– Kayar raf sistemine kıyasla daha düşük maliyete ihtiyaç duymaktadır.
Dezavantajları:
– Tüm paletler zayıf erişim
Paletli Kayar Raf Sistemi
İçerisindeki eğimli makaralı konveyörleri sabitlemek amacıyla bu tür raf sistemlerinde ayak ve travers kullanılarak kolaylık sağlanmaktadır. Makaralara hafif eğim verilmesiyle arka taraftan yüklenen paletler normal akış ile öne doğru hareket etmiş olur. Sistemin önünden bir palet boşaltıldığında, hattaki bir sonraki palet çıkış konumuna doğru hareket ederek kolay kullanım sağlamaktadır.
Avantajları:
– Yüksek depolama yoğunluğu sayesinde ürün kapasitesini arttırır.
– 20’ ye yakın palet derinliği uygulanabilmektedir.
Dezavantajları:
– Tüm paletlere erişimi kısıtlar.
– Diğer depolama seçeneklerine göre daha fazla maliyet ortaya çıkarmaktadır.
Geri İtişli Palet Rafı
Geri itişli raflar yani push back raf sistemi kayar raf sistemlerine benzemektedir. Geri itişli palet rafları, içine girilebilir raf sistemleri gibi derinlemesine depolama yapılmasını sağlamaktadır.
Avantajları:
– Yüksek depolama yoğunluğuna sahip olması nedeniyle deponun verimli kullanılması sağlanır.
– Depo yüksekliği en verimli şekilde bu tür raflarda kullanılabilir.
Dezavantajları:
– Tüm paletlere erişimi kısıtlar.
– Sadece 4-5 derin stoklama olasılığı sağlar.
İlave yükleme alanına ihtiyacınız olduğunda, umarız yukarıda bahsettiğimiz opsiyonel paletler sizlere en iyi şekilde yardımcı olur. Yukarıda bahsettiğimiz paletler hakkında sizlere en ince ayrıntısına kadar bilgi vermeye çalıştık. Depolarınızda bu opsiyonel sistemleri kullanmanız sizler için refah seviyenizi arttıran en büyük unsurlardan biridir.