Raf Sistemleri Ne İşe Yarar?
Raf sistemleri birbirinden farklı birçok hizmet ve faaliyet alanında kullanılan ve çeşitli ürünleri güvenle muhafaza etmeye yarayan sistemlerdir. Depolar bu ürünlerin en sık şekilde kullanıldığı oldukça önemli alanlar olarak öne çıkarlar.
Ortamda yer alan eşyaların dağınıklıklarını gidermek ve onlara bir düzen kazandırmak için raf sistemlerinden gerekli faydalar sağlanır. Hangi ürünün nerede olduğunu iyi bir raf düzeni olması halinde herkesin kolayca bulabilmesi mümkün hale gelir.
Bu durumdan en önemli faydayı halka açık hizmet noktalarında müşteriler elde ederler. Çünkü aradıkları ürüne kısa sürelerde ulaşarak en uygun şekilde alışverişlerini yaparlar. Geniş bir kullanım alanı bulunan bu sistemlerden her durumda iyi yararlar sağlayabilmek mümkündür. Tüm bunlar raf sistemleri ne işe yarar? sorusuna her açıdan net bir açıklık kazandırıyor.
Raf Tipleri Nelerdir?
Birçok alanda önemli fayda mekanizmaları bulunan raf sistemleri, tasarımsal özellikleri bakımdan farklı seçeneklere ayrılabiliyor. Ortamın durumuna, faaliyetin niteliğine ve genel gereksinimlere bağlı olarak bu raf tiplerini temin etmek mümkün olabiliyor.
- Hareketli raf sistemleri,
- Lojistik depolama raf sistemleri,
- Depo rafları ve endüstriyel raflar,
- Sırt sırta özellikli raf sistemleri,
- Dar koridor tipi raf sistemleri,
- İçine girebilir tipte raf sistemleri,
- Palet raf sistemi tipleri,
Genel olarak çeşitli faaliyet ve çalışma alanlarında kullanılan raf sistemleri bu türden birtakım seçeneklerden oluşuyorlar. Kaliteli oldukları sürece her bir sistemden en iyi şekilde faydaların sağlanması daima olanaklıdır.
Raf Sistemlerini Verimli Kullanma
Raf sistemlerinin türleri ne olursa olsun ihtiyaçlara uygun olarak daima onları en verimli biçimde kullanmaya çalışmak gereklidir. Bu noktada ilk önemli olan şey her zaman ilgili ihtiyaca karşılık verecek en doğru ürünü temin etmektir.
Buna ek olarak bu ürünlerin kurulumlarının ve montaj işlemlerinin başarıyla yerine getirilmesi de birçok açıdan önemlidir. Uzun vadede bu durum istenmeyen birtakım sorunların oluşmasının önüne geçer.
Raf sisteminin boyut ve genel ölçüleri konusunda da uygun tercihler yapılmalı ve ortamın dinamiklerine uyumlu şekilde bu ürünler seçilmelidir. Bu sayede girişimde bulunulan iş doğrultusunda memnuniyetle raf sistemleri en verimli şekilde kullanılabilir bir hale gelir.
Hareketli Raf Sistemi Nedir?
Hareketli raf sistemleri, çeşitli alanlarda en çok kullanılan ve kendisine özgü bazı nitelikleri olan iyi yapıda sistemlerdir. Bu raf sisteminde motor tahrikinin gücü sayesinde raf blokları yatayda rahatlıkla hareket edebilir bir halde olur.
Çeşitli ürünlerin daha fazla şekilde istiflenmesi ve depolanması işlemine gereksinim duyulduğunda genellikle hareketli raf sistemleri kullanılır. Özellikle bazı ürünlerin arşive kaldırılmasının gerekli olduğu noktalarda raf sistemleri ürünleri konusundaki tercih çoğunlukla bundan yana olur.
Hareketli Raf Sistemlerinin Avantajları
Hareketli raf sistemlerinin kullanımda oldukça avantajlı bazı özellikleri bulunuyor. Alan açısından iyi bir tasarruf elde etmeye imkân sağlaması bunlardan biridir. Depolama kapasitesini artırması ve birtakım yatırım maliyetlerini minimuma indirmesi de yine bu sistemlerin avantajlı yönleri arasında bulunuyor.
İstenildiğinde bu raf sisteminin uzaktan kolayca kontrol edilebilmesi de yine kullanımda avantaj sağlayan güzel yönlerinden biri olarak öne çıkıyor. İlgili faaliyet alanında tüm işlemlerin hem hızlı ve hem de kolay şekilde sürdürülmesini sağlaması da hareketli raf sistemlerinden yararlanmanın faydalarını öne çıkarıyor.
Sırt Sırta Raf Sistemleri
Önemli raf sistemlerinden biri olan sırt sırta raf sistemleri de sıkça kullanım yönünden tercih ediliyor. Bu güzel sistemde hemen her türde yoğun sayıda ürünlerin depolanması mümkün hale geliyor. Depolaması yapılacak ürünlerin yükseklikleri ne seviyedeyse buna göre bu raf sisteminde katlar kolayca ayarlanabiliyorlar.
Sırt sırta rafların yükseklik ve yerleşimlerinde temel alınan şey, hangi ürünlerin depolamasının yapılacağıdır. Buna ek olarak depo ortamının durumu ve ayrıca forklift gibi kullanılacak yardımcı araçların nitelikleri de yapılacak düzenlemenin dinamiklerini ortaya çıkarır.
Konsol Kollu Raf Sistemleri
Birtakım faaliyet noktalarında çoğunlukla konsol kollu raf sistemleri kullanılabiliyor. Çünkü bu sistemlerin önemli bazı işlevsel yönleri bulunuyor. Depolanması birçok alanda zor olan uzun tasarımdaki ürünler bu raf sistemlerinin kullanımıyla kolayca depolanabiliyorlar.
Bazı profiller ve uzun boyutlu borular gibi ürünler çok pratik bir şekilde konsol kollu raf sistemleri sayesinde depolanabiliyorlar. Cıvata yardımıyla dikey tasarımlı taşıyıcılara bağlanan çapraz kollar ile bu raf sistemleri, ürünlerin rahatlıkla ve güvenle depolanmasına yardımcı oluyor.
Konsol Kollu Raf Sistemin Avantajlı Yönleri
Konsol kollu raf sistemlerini kullanmanın birçok açıdan güzel ve önemli faydalı yönleri bulunuyor. Hemen her türde uzun hacmi olan ürünleri daima sorunsuz depolamaya fırsat vermesi bunlardan biridir. Ürünlere bağlı olarak rafları istendiği gibi ayarlamaya olanak sağlaması ve genişlik oluşturma açısından elverişli imkanlar temin etmesi de bu raf tipinin iyi özellikleri arasında bulunuyor.
Raf Sistemleri Nasıl Seçilmeli?
Oldukça önemli işlevleri olan raf sistemlerinden en iyi yararları elde edebilmek için en başta onların seçimlerini daima doğru şekilde yapmak gereklidir. Kalite gibi birtakım önemli kriterlere dikkat edilmesi her zaman bu ürünler konusunda en doğru kararların alınmasına olanak sağlar.
Malzeme bileşenlerinin yeterince sağlam, dayanıklı ve kullanımda memnuniyet verecek bir yapıda olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra yeterince uzun ömürlü bir şekilde tasarlanmış olduğundan da daima emin olunmalıdır.
Montaj ve kurulumları konusunda çok fazla bir zorluk yaşatmamalı ve ilgili iş ortamının gereksinimlerine en iyi şekilde bir cevap verebilmelidir. Görünümleri itibariyle de yeterince ortama uyumlu ve hoş bir yapıda olmaları önemlidir.
Raf Sistemleri Fiyatları
Raf sistemleri birbirinden farklı birçok kritere bağlı olarak fiyatları bakımdan çeşitli değişkenlikler ortaya çıkarabilirler. Raf sisteminin tipi ve türü, boyut ve ölçüleri ve sahip oldukları malzeme kaliteleri gibi unsurlar ilgili ürünlerin nasıl bir fiyata sahip olacağı konusunda etken rol oynar.